Jaké víno vybrat ke grilovanému masu
Přidáno 12. 10. 2015 15:30:00 Počet shlédnutí 300
Chutná letní grilovačka se nezaobejte bez kvalitního vína. Ty nejlepší jsme vybrali za vás
Bílá k bílé
Asi všichni známe pravidlo, že k bílému masu se hodí bílé víno. Mezi oblíbené maso na gril patří kuřecí nebo krůtí. Pamatujte, že víno by nemělo přebít chuť samotného masa, proto se k bílému masu hodí především vína suchá nebo polosuchá. Tou správnou volbou jsou tedy poté vína jako např. Chardonnay, Soave, nebo Pinot Grigio.
Červená k červené
Tak jako tomu bylo u vín bílých, u červených tomu není jinak. Hovězí burger, steak nebo vepřová krkovička jsou klasikou na grilu z řad červeného masa. Chuť hovězího burgeru skvěle doplní suché červené víno Cabernet Franc nebo Merlot. Vepřová krkovička si také žádá suché víno, chuťové pohárky uspokojíte nejlépe v kombinaci s Primitivem. K hovězímu steaku potom doporučujeme odrůdu Gadum, Gardetta či Corvina.
Ryby, kapitola sama o sobě
Ryby patří do bílého masa, shodneme se ale na tom, že jejich chuť se ani náhodou nedá porovnávat s kuřecím či krůtím. K rybám obecně se hodí vína bílá, k těm sladkovodním se hodí lépe vína z odrůdy Sauvignon, k mořským např. Chardonnay a u takového lososa nešlápnete vedle ani se šumivým vínem např. Prosecco. Pamatujte, čím tučnější je ryba, tím těžší k ní můžete vybrat víno, proto se v krajních případech můžete občerstvit i s lehkým červeným vínem.
Už dávno se negriluje jenom maso
S nastupujícími trendy v životním style a stravování, jako je vegeteriánství a veganství přichází alternativy ke grilovanému masu, těmi jsou grilovaný sýr, houby nebo ovoce a zelenina.
Grilovaný sýr
Mezi druhy sýru, které se hodí na gril patří hermelín, halloumi nebo v Česku a Slovensku populární oštiepok/polooštiepok. Při výběru vína ke grilovanému hermelínu mějte na paměti, že ačkoliv se jedná o sýr s bílou plísní, hodí se k němu bílé víno. Pokud byste sýr tepelně neupravili, obojí by vám v ústech zhořklo. Takovým vínem pak může být víno Moscato, které je lehce šumivé.
Grilované houby
Houby mají velmi specifickou chuť a sladit ji s vínem podobné chuti je docela oříšek. Proto doporučujeme opačné párování, tedy ve stylu kontrastu, a to nejlépe s víny odrůdy Cabernet Franc, která jsou typická intenzivním kouřovým výrazem.
Nový komentář